Tasopesu eli laakapesu on ammattimaisen mattopesulan päämenetelmä

Tasopesu on menetelmä, joka tehdään maton ollessa maassa suorana vaakatasossa. Mattoa ei missään vaiheessa taiteta jyrkille mutkille ja siitä syystä se onkin kovapohjaisille matoille sopiva pesutapa. Pesulassa tasopesulla tarkoitetaan laajempaa kokonaisuutta, joka alkaa maton tamppaamisella. Hiekan poistaminen ennen pesua on keskeinen tekijä hyvän pesutuloksen kannalta. Tamppauksen jälkeen tehdään tahranpoisto, matto kastellaan ja levitetään pesuaine. Harjaaminen tapahtuu koneella, jossa on kaksitoiminen harjausmenetelmä. Koneen kolme harjaa pyörivät vastakkaiseen suuntaan kuin runko, mihin ne ovat kiinnitetty. Näin saadaan aikaan ainutlaatuinen ja erittäin tehokas harjausliike, joka on kuitenkin riittävän pehmeiden harjaksien vuoksi hellävarainen kaikille mattotyypeille. Lopuksi matto huuhdellaan huolellisesti ja tasopesukokonaisuuden päättää ylimääräisen veden poistaminen joko linkoamalla tai puristamalla vesi pois telapuristimella. Putkilnko on erikoismattopesulan perusvaruste. Laite avaa maton ja levittää sen tasaisesti rummun seinämille. Keskipakoisvoima pitää huolen tehokkasta veden poistosta. Ja tämä kaikki taittamatta mattoa lainkaan ! Pesu voi tapahtua myös erikoisesti matonpesuun suunnitellulla automaattisella tasopesukoneella. Itse asiassa kone muodostaa itsenäisen kokonaisuuden alkaen pesuaineen levityksestä aina huuhteluun ja ylimääräisen veden poistoon. Kone on väsymätön puurtaja harjaamaan ja sitä voidaan säätää useilla eri tavoilla siten, että jokaiselle matolle löytyy turvallinen harjaustapa. Tasopesukoneen etuja ovat muun muassa tarkka pesuaineen annostelu ja kiertovesijärjestelmä, joka säästää vuodessa melkoisesti vettä ja sitä myöden luontoa.

Rumpupesu suosii puuvillamattoja

Rumpupesu tapahtuu nimensä mukaisesti rumpuvesipesukoneessa. Pesutapahtuma on periaatteessa sama kuin kotikoneessa. Pesulan koneet ovat vain suurempia ja siksi sopivat mattojen pesuun paremmin. Suurimilla koneillamme voi pestä jopa yli satakiloisia mattoeriä. Mattopesulassa rumpukoneella pestään lähinnä puuvillamattoja. Yksi rumpuvesipesun lyömättömiä etuja on liottava pesutapa. Matto kylpee koko pesun ajan lämpimässä pesuainevedessä. Runsaan huuhtelun jälkeen lopputuloksena onkin puhdas ja väreiltään raikas matto. Myös rumpupesumenetelmään kuuluu tahranpoisto ja ennen kaikkea toimenpiteet pesun jälkeen, joilla varmistetaan rypytön tasainen matto.

Kemiallisen pesun rumpukone

Aivan tavallisesta rumpupesukoneesta ei kuitenkaan ole kysymys. Kone sekä pesee että kuivaa maton. Pesussa käytetään orgaanisia liuottimia. Niillä on mahdollista poistaa mm. sellaisia rasvatahroja, jotka eivät lähde vesipesussa. Ja koska liuotin ei turvota kuitua, tekstiilin kutistuminen on olematonta. Kemiallinen pesu on lisäksi hyvin värit säilyttävä. Erikoisen menetelmästä tekee suljettu järjestelmä. Liuotin käytetään puhdistamisen jälkeen uudelleen ja myös kuivauksen yhteydessä pois haihdutettu liuotin kierrätetään. Kemiallisesta pesukoneesta tulee ulos vain puhdas kuiva matto.

Eikä siinä vielä kaikki !

Kun matossa on materiaaleja tai rakenteita, jotka eivät saa kastua, käytetään vaihtoehtoisia menetelmiä. Sellaisia ovat painehuuhtelulaitteella tapahtuva pesu sekä vaahtopesu. Painehuuhtelulaitteella nimestään huolimatta ei ole mitään tekemistä painepesurin kanssa. Kyseessä on laite, joka sumuttaa matolle pesuaineen sisältävää vettä ja imee sen samalla suulakkeella pois. Kone nimensä mukaisesti huuhtelee maton pintaa vieden lian mukanaan. Vaahtopesumenetelmässä vesi ja pesuaine ovat vaahdon muodossa, jolloin kosteusrasite on hyvin pieni. Vaahtoon sitoutunut lika poistetaan esimerkiksi imuroimalla. Näillä tavoilla huollettuna matto ei vety ja kaikkein arimmatkin matot voidaan turvallisesti puhdistaa.